Ontdek multiculturele magie in Chinatown in Antwerpen

Als je op zoek bent naar een multiculturele ervaring in Antwerpen, moet je zeker een bezoek brengen aan Chinatown – de enige officieel erkende Chinatown in België. Gelegen vlakbij het centraal station, lonkt Chinatown met levendige kleuren en boeiende geuren. Ontdek in deze blogpost waarom het een bezoekje waard is.

Een korte geschiedenis van Chinatown in Antwerpen

Het verhaal van Chinatown gaat terug naar de tweede helft van de jaren 1970, toen Chinese migranten uit Hongkong, Taiwan en het vasteland van China zich in Antwerpen vestigden. Ze brachten een vleugje thuisland mee en richtten restaurants, kruidenierswinkels en andere bedrijven op om de lokale bevolking en hun Chinese medeburgers te bedienen. Langzaam maar zeker groeide hun buurt uit tot de levendige enclave die nu bekendstaat als Chinatown. En hoewel de naam “Chinatown” een puur Chinese identiteit suggereert, omarmt deze buurt ook andere Aziatische gemeenschappen, waaronder Thai, Filipijnen, Indonesiërs en Nepalezen.

De officiële erkenning van Chinatown kwam in 2001, toen het Antwerps bestuur vier marmeren leeuwen plaatste aan de ingangen van de hoofdstraat, de Van Wesenbekestraat, als symbool van bescherming en voorspoed voor dit unieke culturele centrum.

In 2010 werd een majestueuze Chinese poort, of paifang, geplaatst aan de zuidelijke ingang van de straat, waardoor Chinatown een herkenbare uitstraling kreeg. De poort komt uit China en werd in Antwerpen zorgvuldig geassembleerd door bekwame Chinese ambachtslieden.

Cloes-up van Chinese poort in Chinatown Antwerpen

Wat te doen in Chinatown in Antwerpen

Chinatown Antwerpen mag dan klein zijn, het heeft veel te bieden. Hier zijn enkele hoogtepunten die je niet mag missen:

1. Proef de Aziatische smaken

Voor fijnproevers is Chinatown een waar paradijs, met tal van restaurants die diverse Aziatische keukens aanbieden, waaronder Chinees, Japans, Indiaas, Pakistaans, Thais en Nepalees. Van heerlijke dim sum tot smakelijke sushi, pittige curry tot verrukkelijke pad thai, momo en nog veel meer – in Chinatown vind je het allemaal. Enkele van de populaire eetgelegenheden zijn Fong Mei, Pho Viet, Ni Shifu en Kuala Lumpur, die verleidelijke aroma’s van kruiden, sauzen en geurige gerechten verspreiden.

2. Shop voor exotische schatten

Als je op zoek bent naar exotische ingrediënten, kruiden, snacks of souvenirs, ben je bij de Aziatische supermarkten en winkels in Chinatown aan het juiste adres. De grootste en bekendste supermarkt is Sun Wah, die producten aanbiedt uit China, Thailand, Japan, Korea, de Filipijnen, Maleisië, Singapore, Vietnam, Indonesië en India. Ook kleinere pareltjes zoals Kam Yuen en Seing Thai nodigen je uit om hun schappen te verkennen, boordevol producten die elders moeilijk te vinden zijn.

3. Ontdek de Rust in de Fo Guang Shan Tempel

Verscholen achter een bescheiden gele gevel in de Van Wesenbekestraat, vind je de Chinese-Buddhistische Fo Guang Shan-tempel – een serene oase die in 1998 werd opgericht door het Parent Monastery in Kaohsiung, Taiwan. De tempel wordt beheerd door leden van de International Buddhist Progress Society Belgium (IBPS) en opent zijn deuren voor het publiek, met reguliere diensten, meditatiesessies, culturele evenementen en educatieve programma’s. Binnenin wacht een adembenemend interieur je op, versierd met beelden van Boeddha en bodhisattva’s, kleurrijke schilderijen, lantaarns en vlaggen.

4. Feest ze op jaarlijkse festiviteiten

Chinatown Antwerpen komt echt tot leven tijdens speciale gelegenheden. Het hoogtepunt is ongetwijfeld de viering van het Chinese Nieuwjaar, dat meestal plaatsvindt tussen eind januari en begin februari. De straten zijn dan versierd met rode lantaarns en vlaggen, en een levendige parade met leeuwendansen, drakendansen, vuurwerk, vechtsportdemonstraties en culturele optredens siert de wijk. Andere boeiende festivals in Chinatown zijn het Midherfstfestival (met mooncakes en lantaarns), het Drakenbootfestival (met spannende drakenbootraces en zongzi-feesten) en de Verjaardag van Boeddha (waarbij boeddhabeelden ceremonieel worden gewassen en bloemen worden geofferd).

Chinatown is een interessante stop voor iedereen die het veelzijdige karakter van Antwerpen wil ontdekken. Het is een plek waar je je kunt onderdompelen in een andere wereld en je horizon kunt verbreden.

Kleurrijke gevelreclame in Chinatown Antwerpen.

Overweeg een multiculturele tour te maken in Antwerpen

Als je dieper wil duiken in de geschiedenis en cultuur van de Chinese gemeenschap in Antwerpen, neem dan deel aan een multiculturele tour. Wij bieden bijvoorbeeld een boeiende rondleiding van 2 uur door de stationswijk en Antwerpen-Noord. De wandeling werpt licht op de migratiegeschiedenis van verschillende gemeenschappen, waaronder de Marokkaanse, Joodse, Turkse, Afrikaanse en Aziatische. De tour viert de stedelijke diversiteit en belooft een verhelderende ervaring te zijn.

Boek een multiculturele wandeling met privégids

Je kan op elk moment een privétour boeken door de meest multiculturele buurt van Antwerpen. Een privétour kost 155 euro per groep, voor maximaal 16 deelnemers. Kies je voorkeurstaal – Engels, Frans of Duits – en ga op ontdekkingsreis.

Doe mee aan de geplande rondleiding op 7 oktober

Zet alvast een kruisje in je agenda op zaterdag 7 oktober 2023, om 14 uur. Op deze dag kan je deelnemen aan een geplande Nederlandstalige rondleiding door de multiculturele buurt voor slechts 15 euro per persoon. Om je plek te reserveren, bezoek je eenvoudig deze link: walkinginantwerp.be/multicultureel