Een wandeling op het Eilandje: niet te missen kunstwerken in openlucht

Het Eilandje, een gebied gelegen op de grens tussen stad en haven in Antwerpen, heeft in de loop der jaren een opmerkelijke transformatie ondergaan. Wat ooit een industrieel havengebied was met oude dokken en pakhuizen, is uitgegroeid tot een levendige wijk met moderne trekpleisters, trendy restaurants en toffe culturele ervaringen, zoals het MAS Museum en het Red Star Line Museum. In dit artikel nemen we je mee langs enkele opvallende kunstwerken in openlucht. Laat je betoveren door de kunstzinnige pracht van het Eilandje!

1/ Pliny’s Sorrow – Een monumentale vogel aan het Red Star Line Museum

Een van de meest in het oog springende kunstwerken op het Antwerpse Eilandje is het beeldhouwwerk “Pliny’s Sorrow”. Het staat op het plein tegenover het Red Star Line Museum, op de plek waar mensen vroeger met de Red Star Line naar Amerika vertrokken. Het is een groot bronzen beeld van kunstenaar Johan Creten. Het is 4,5 meter hoog en weegt 1.820 kg. Het lijkt op een adelaar die zijn spreidt, maar eigenlijk is het een aalscholver die op een meerpaal rust. De pose van de aalscholver is krachtig, maar de huid van het beeld is ruw en het lichaam heeft een open rug, waardoor het er toch enigszins kwetsbaar uitziet.

2/ De Landverhuizer – Een hommage aan de migratiegeschiedenis

Een ander bijzonder monument op het Eilandje is “De Landverhuizer” van beeldhouwster Carla Kamphuis-Meijer. Zij baseerde zich voor dit levensgrote beeld op een tekening van Eugeen Van Mieghem (1875-1930), een bekende Antwerpse kunstschilder. Eugeen Van Mieghem maakt talrijke schetsen en pastels van de landverhuizers die in de negentiende en twintigste eeuw vanuit Antwerpen naar Amerika trokken. Het beeld is een eerbetoon aan de emigranten van toen. Het staat op het kruispunt van de Rijnkaai en de Amsterdamstraat, vlakbij een tramhalte. Het maakt deel uit van een serie van vijf bronzen beelden op het Eilandje die allemaal verwijzen naar het werk van Van Mieghem. Ze tonen verschillende aspecten van het leven in de havenstad en verbeelden de rauwe realiteit van de havenarbeid.

3/ Herrijzenis Van Antigoon – Een moderne interpretatie van een boeiende legende

Een ander opvallend kunstwerk op het Eilandje is “Herrijzenis Van Antigoon” op het Zaha Hadidplein voor het Havenhuis. Het kunstwerk toont een gigantische hand die een bolder vastgrijpt. Het verwijst naar de legende over de reus Antigoon die in een ver verleden de hand afhakte van mensen die zijn tol niet wilden betalen als ze de Schelde opvoeren. Gelukkig werd hij verslagen door de Romeinse soldaat Silvius Brabo. De Herrijzenis van Antigoon is een kunstwerk dat de langdurige strijd vertegenwoordigt om de Schelde open en bevaarbaar te houden, zoals na de val van Antwerpen in 1585. Het is een prachtig kunstwerk dat de aandacht trekt van elke voorbijganger.

4/ De Fluisteraar – Een interactief kunstwerk aan een gevel

Vlakbij het MAS museum vind je een intrigerend kunstwerk genaamd “De Antwerpse Fluisteraar”. Het opvallende witte beeldhouwwerk van een figuur met een vierkant hoofd staat aan de Godefriduskaai recht tegenover een gevel waar dezelfde kleine witte mannetjes naar boven klimmen. Het zijn zogenaamde “Bomannetjes”, figuurtjes met kubusvormige hoofden, bedacht door kunstenaar Daisy Boman. De kunst is interactief: je kunt gecodeerde berichten achterlaten via een app, die vervolgens worden gefluisterd naar degene die de code heeft om ernaar te luisteren.

5/ Tizarte 2018 – Street art in levendige kleuren

Het Antwerpse Eilandje staat ook bekend om zijn levendige straatkunst. Een opvallend voorbeeld is een muurschildering van de kunstenaars Ceepil & K.Shit op de Rijnkaai, vlak tegenover het Red Star Line Museum. Het werd gemaakt tijdens het Tizarte 3D Street Art in 2018. Het is een soort optische illusie waar je ingezogen wordt. Het is ook een explosie van kleur en energie. Murals zoals deze brengen het Eilandje nog meer tot leven.

Dit is maar een kleine greep uit de monumenten en kunstwerken die het Eilandje te bieden heeft. Raakte je geïnspireerd om het Eilandje beter te leren kennen? Dan is een gegidste wandeling op het Eilandje misschien iets voor jou. Een gegidste tour is een leuke manier om de rijke geschiedenis van een plek te ontdekken, terwijl je geniet van de bruisende sfeer en de prachtige gebouwen en kunstcreaties. Ga mee op ontdekkingstocht. Reserveer je tour nu bij Walking in Antwerp.