Antwerpen met kinderen: de meest kindvriendelijke musea in Antwerpen

Wat is er leuker dan samen met je gezin nieuwe dingen ontdekken? In Antwerpen vind je tal van musea die jong en oud introduceren in de wereld van chocolade, diamanten, kunst en meer. Hier volgt een overzicht van de meest kindvriendelijke musea in Antwerpen.

Chocolate Nation: een zoete kennismaking met Belgische chocolade

In het hart van Antwerpen vind je Chocolate Nation, een paradijs voor chocoladeliefhebbers. Je ontdekt er de geschiedenis, de smaak en de producten van Belgische chocolade. Je kijkt je ogen uit bij de kleurrijke displays en de hands-on activiteiten. Je mag zelfs je eigen chocoladecreaties maken. Om duimen en vingers bij af te likken!

Adres: Koningin Astridplein 7, 2018 Antwerpen
Website: www.chocolatenation.be

DIVA: een schitterend avontuur voor jong en oud

DIVA is het Antwerpse museum voor diamant, juwelen en zilver. Je volgt er de reis van een diamant of een grondstof, van de mijn tot het juweel of het zilverwerk. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen op stap gaan met Ekster, een vogel die houdt van alles wat blinkt. Zo ontdekken ze de collectie op een speelse manier.

DIVA biedt trouwens ook een laagdrempelige audiowandeling aan in de buurt rondom het museum. Daarbij nemen acteur Herbert Flack en radiopresentatrice Layla El-Dekmak je mee op hun zoektocht naar de oorsprong van Antwerpen als wereldstad van de diamant.

Adres: Suikerrui 17/19, 2000 Antwerpen
Website: www.divaantwerp.be

FOMU: Beeldende kunst ontdekken op een speelse manier

Het Fotomuseum Antwerpen, of FOMU, is een boeiend museum voor gezinnen die van beeldende kunst houden. Je bekijkt er tentoonstellingen die de evolutie van fotografie verkennen. Je ziet er zowel historische als hedendaagse fotografie, van lokale en internationale kunstenaars. Kinderen ontdekken de tentoonstellingen op een speelse manier met de FOMU doebox. In de doebox vind je zoek-, teken-, doe- en denkopdrachtjes, prikkelende vragen én je eigen boekje waarin je alles kunt noteren of tekenen.

Adres: Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen
Website: www.fomu.be

Illusion Antwerpen: betoverende illusies om kinderen te verbazen

Illusion Antwerpen is een interactief museum vol optische illusies en puzzels. Je ziet er spiegelkamers, hologrammen, gezichtsbedrog en meer. En je doet er zelf mee aan de illusies. Je legt er je hoofd op een schotel, je zweeft er in de lucht of je krimpt en groeit. Kinderen amuseren zich kostelijk met de vele verrassende en grappige illusies. En tegelijkertijd leren ze ook iets over perceptie en wetenschap.

Adres: Frankrijklei 18, 2000 Antwerpen
Website: www.illusionantwerpen.be

Middelheimmuseum: kunst en natuur verenigd

Wil je samen met je gezin genieten van kunst en natuur? Dan is het Middelheimmuseum een aanrader. In het Middelheimpark wandel je in een groene omgeving vol prachtige beeldhouwwerken en installaties van bekende kunstenaars zoals Rodin, Giacometti en Panamarenko. Kinderen kunnen er hun eigen kunstzinnige expressie verkennen met speelzones en creatieve workshops.

Adres: Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen
Website: www.middelheimmuseum.be

Museum Plantin-Moretus: reis door het verleden van migratie

Museum Plantin-Moretus is een historisch museum over de drukkersfamilie Plantin-Moretus, die een belangrijke rol speelde in de boekdrukkunst en de cultuurgeschiedenis van Europa. Je kan er binnenkijken in de drukkerij en het woonhuis van de familie, die nog authentiek zijn ingericht. In het museum, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, bewonder je onder andere stokoude drukpersen en een prachtige collectie boeken en manuscripten. Kinderen kunnen er het verleden tot leven brengen met een actieve tocht voor speurneuzen, een doe-het-zelf opdrachtentour of een hoorspel.

Adres: Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen
Website: www.museumplantinmoretus.be

Red Star Line Museum: een kindvriendelijke kennismaking met migratiegeschiedenis

In het Red Star Line Museum leer je over migratiegeschiedenis en de diverse culturen die Antwerpen hebben gevormd. Het vertelt het aangrijpende verhaal van de miljoenen migranten die vanuit Antwerpen naar Amerika vertrokken om daar een nieuw leven op te bouwen. Je hoort er de persoonlijke verhalen van de emigranten, die getuigen van hun verwachtingen, teleurstellingen, hoop, angst, dromen en realiteit. Kinderen kunnen zich inleven in de reis van deze avontuurlijke zielen door middel van interactieve tentoonstellingen en verschillende familieactiviteiten. Elke eerste zondag van de maand zijn families de baas in het museum. Dan kan je meedoen met leuke workshops voor alle leeftijden.

Adres: Montevideostraat 3, 2000 Antwerpen
Website: www.redstarline.be

Vlaams Tram- en Autobusmuseum: voor jonge fans van bussen en trams

Voor jonge fans van alles op wielen is het Vlaams Tram- en Autobusmuseum in Berchem een spannende ervaring. Je kan er historische trams en bussen bekijken, en zelfs enkele voertuigen van dichtbij verkennen. Je leert er meer over de evolutie van het openbaar vervoer met interactieve displays en educatieve activiteiten. Dit museum is een boeiende bestemming waar jonge ontdekkingsreizigers hun liefde voor mobiliteit kunnen ontwikkelen. Het museum is beperkt geopend. Raadpleeg hun website voordat je het museum bezoekt.

Adres: Diksmuidelaan 42, 2600 Antwerpen
Website: www.vlatam.be

Je leest het: Antwerpen heeft veel te bieden voor gezinnen die op zoek zijn naar een onvergetelijke citytrip met een vleugje cultuur. Plan je bezoek en laat je verrassen! Veel plezier met ontdekken!