7 leuke activiteiten om te doen in Antwerpen tijdens regenachtige dagen

Je hebt er lang naar uitgekeken en eindelijk is het zover: je citytrip naar Antwerpen. Maar helaas, het weer zit niet mee. Regen gooit roet in het eten en je zoekt leuke activiteiten waarbij je kan schuilen voor de regen. Gelukkig zijn er veel activiteiten die je kunt doen als het regent in de stad. Enkele suggesties!

1/ Verken de verborgen geschiedenis van Antwerpen in het MAS Museum

Antwerpen heeft geweldige musea waarin je uren kan doorbrengen. Het Museum aan de Stroom (MAS) is een van de populairste musea van Antwerpen. Het is gewijd aan de geschiedenis en de toekomst van Antwerpen en focust op de verbondenheid tussen de stad en de wereld. Bezoekers van het MAS spreken vol lof over de uiteenlopende collectie die bestaat uit 500.000 wisselende museumstukken. Maar ook de architectuur van het MAS Museum is bijzonder. De Nederlandse architecten Neutelings-Riedijk ontwierpen een gebouw dat bestaat uit verschillende op elkaar gestapelde volumes, waardoor het eruitziet als een stapel blokken. De gevel van het museum bestaat uit Indische hardsteen in vier rode tinten, wat het gebouw een warme uitstraling geeft. Bovendien zijn er grote golvende ramen die een panoramisch uitzicht over de stad en de haven verschaffen. Kortom: een bezoekje waard!

2/ Ontdek de Antwerpse kunstschatten in het KMSKA

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) opende eind september 2022 na een renovatie van meer dan 10 jaar. Het toont 600 topstukken, voornamelijk Europese kunst uit van de 15de tot de 20ste eeuw, met werken van Belgische kunstenaars zoals Peter Paul Rubens en James Ensor, en Europese meesters zoals Albrecht Dürer, Jan van Eyck en Rembrandt. Drie maanden na de heropening telde het museum al 250.000 bezoekers. Het parcours is min of meer chronologisch, maar vooral thematisch opgesteld. Je haalt het meeste uit je bezoek aan het KMSKA met de KMSKA-app. Daarin vind je audiotours van 60 tot 90 minuten die je kan kiezen op basis van je interesses. Als je geen fan bent van audiotours, kan je de app raadplegen om de kunstwerken en de thema’s van de collectie zaal per zaal te ontdekken.

3/ Beleef de rijke geschiedenis van de boekdrukkunst in het Plantin-Moretus Museum

Het Plantin-Moretus Museum toont de historische drukkerij en woning van de beroemde Antwerpse boekdrukkerij Plantin-Moretus. Het museum biedt een unieke kijk op de boekdrukkunst van de 16de en 17de eeuw. De collectie bestaat uit antieke drukpersen en zeldzame oude boeken. Er is ook een nagebouwde drukkerij en binderij en je vindt er een grote verzameling kunstwerken. Het Plantin-Moretus Museum is een boeiend museum voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de boekdrukkunst en houdt van kunst en cultuur. Ook aan gezinnen met kinderen biedt het museum een plezante en leerrijke ervaring.

4/ Stap terug in de tijd in de monumentale kerken van Antwerpen

Antwerpen heeft vijf monumentale kerken: Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Sint-Andrieskerk, Sint-Carolus Borromeuskerk, Sint-Jacobskerk en Sint-Pauluskerk. De monumentale kerken onderscheiden zich van andere kerken in de stad omdat ze werden gebouwd voor de Franse Revolutie en tot op vandaag hun oorspronkelijke functie als katholieke cultusplaatsen hebben. Ze hebben elk hun eigen persoonlijkheid én ze liggen op wandelafstand van elkaar. Alle vijf herbergen ze kunstwerken van wereldklasse.

Absolute topper is de gotische Onze-Lieve-Vrouwekathedraal waarin je vier meesterwerken van Rubens vindt: De kruisoprichting, De verrijzenis van Christus, De kruisafneming (1611-1614) en De Hemelvaart van Maria. De Sint-Jacobskerk staat bekend om haar prachtige interieur en als de plek waar kunstschilder Peter Paul Rubens begraven ligt. De Sint-Pauluskerk toont schilderijen van de Antwerpse meesters Rubens, Van Dyck en Jordaens en ook 200 prachtbeelden. Het heeft een grandioos orgel en prachtig meubilair. Buiten is er de dramatische, epische calvarieberg over Christus’ lijden en verrijzenis. De St. Carolus Borromeuskerk heeft een dynamische barokke voorgevel en de Sint-Andrieskerk heeft een indrukwekkende hoogaltaar en kleurrijke glasramen.

5/ Shop in de trendy winkels van Antwerpen

Winkelen is een geweldige manier om te ontsnappen aan de regen. In het centrum van Antwerpen vind je hier en daar kleine winkelcentra waar je overdekt kan winkelen, zoals de Grand Bazar, de Nieuwe Gaanderij en de Stadsfeestzaal. Het echte shoppinghart van Antwerpen ligt aan De Meir. Het is een lange winkelstraat met meer dan honderd winkels, vaak gevestigd in prachtige historische gebouwen. Je kunt er makkelijk van winkel naar winkel ‘hoppen’. De winkels in Antwerpse binnenstad sluiten doorgaans op zondag, maar elke eerste zondag van de maand is er een speciale koopzondag waarbij je naar hartenlust kan shoppen in de belangrijkste winkelbuurten, zoals Meir, Wilde Zee, Modebuurt, Hoogstraat, Kloosterstraat, Steenhouwersvest en Kammenstraat.

6/ Bekijk de stad vanuit een ander perspectief

Varen op de Schelde is een echte aanrader als je Antwerpen eens vanuit een ander perspectief wil beleven. Er zijn verschillende organisaties die boottochten in Antwerpen aanbieden, maar als je Antwerpen op een goedkope manier wil zien vanop het water, kan je ook gebruikmaken van het openbaar vervoer. De waterbus heeft twee vast trajecten op de Schelde: eentje van het Steenplein naar Lillo dat de meer industriële kant langs de Haven van Antwerpen aandoet en eentje naar Hemiksem die loopt langs de polders van Hoboken en van Kruibeke. Een ritje kost je maar 3 euro, maar de ervaring zelf is onbetaalbaar en je bent beschut tegen de regen.

7/ Verken Antwerpen tijdens een begeleide stadswandeling

Veel mensen vinden het onaangenaam om in de regen te lopen, maar sommige mensen vinden een wandeling door de stad juist extra sfeervol als het regent. Als je niet bang bent voor de regen, kan een begeleide wandeling door Antwerpen een leuke ervaring zijn. Onze rondleiding “Antwerpse hoogtepunten” is de perfecte rondleiding om de hoogtepunten in en rondom het historisch centrum op een korte tijd te ontdekken. Je verkent met een lokale gids het oude centrum met onder meer de Grote Markt, het Vleeshuis en de pittoreske Vlaeykensgang. De tour brengt je ook op mooie locaties rondom Meir om in schoonheid te eindigen aan het centraal Station. Het is wel aan te raden om goed voorbereid te zijn op slecht weer en jezelf te beschermen tegen de regen. Draag een regenjas of regenponcho, gebruik een paraplu en kies voor waterdichte schoenen.